Presentada la primera fase de treballs de catalogació i digitalització de l’Arxiu Capitular de la Catedral de Tarragona

Posar a l’abast dels investigadors i usuaris la documentació digitalitzada de l’Arxiu Capitular de la Catedral de Tarragona a través del web www.acct.cat. Aquest és l’objectiu principal que Mn. Manuel M. Fuentes, canonge arxiver de la Catedral i director de l’Arxiu Històric Arxidiocesà, va destacar durant la presentació de la primera fase de treballs de catalogació i digitalització de l’Arxiu Capitular. L’acte, presidit per Mn. Joaquim Fortuny, vicari general de l’arxidiòcesi, va tenir lloc el dimecres 17 d’abril a l’aula Santa Tecla del Centre Tarraconense El Seminari i va comptar amb la presència del vicepresident de la Diputació de Tarragona, Albert Vallvé; el director del Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Jordi Agràs; i representants de l’Autoritat Portuària de Tarragona, entre d’altres.

Seguidament, la Sra. Neus Sánchez Pié, responsable de la catalogació de l’Arxiu Capitular de Tarragona (ACT), va fer un breu repàs sobre la història d’aquest Arxiu tenint la primera referència l’any 1389. Sánchez va remarcar que el projecte ha estat viable gràcies al convenir que es va signar l’any 2011 entre l’Arquebisbat de Tarragona, l’Autoritat Portuària i l’Arxiu Història Arxidiocesà, el qual ha permès iniciar una nova catalogació i informatització dels documents existents. «A hores d’ara s’han catalogat quatre fons documentals que són la Catedral (772 documents), el Capítol (613 documents), la comunitat de preveres (23 documents) i el fons musical, del qual s’encarrega un professor de la UAB. Actualment hi ha 1412 unitats documentals catalogades», va explicar Sánchez Pié.

Mn. Miquel Barbarà, degà del Capítol de la Catedral de Tarragona, va felicitar a Mn. Manuel M. Fuentes i el seu equip tot destacant la seva professionalitat. Mn. Barbarà va afegir que la Catedral «no solament ha estat un lloc de culte sinó també d’una important difusió cultural que s’ha transmès de generació en generació. Aquesta catalogació i digitalització que s’ha presentat és important per a l’Església i per al conjunt de la societat.»

Mn. Joaquim Fortuny, abans de cloure l’acte, va agrair la tasca realitzada definint-la com una aporta de futur, un pas endavant a favor de la cultura.