Centre Tarraconense

Benvinguda i ubicació

El Centre Tarraconense El Seminari, ubicat a la Part Alta de la ciutat de Tarragona, és una iniciativa de l’Arquebisbat de Tarragona que té la seu al remodelat edifici del Seminari Pontifici de Tarragona. Ubicat al costat de l’arxiu Diocesà, del Palau Arquebisbal, de la Catedral, Museu Diocesà i del Museu Bíblic, ens trobem davant la reforma d’un edifici amb un gran respecte per la tradició històrica. Se situa a l’Acròpoli de Tarragona formant part del conjunt històric d’aquesta ciutat, reconegut per la Unesco l’any 2000. L’església local de Tarragona ofereix un valuós espai per al diàleg amb la cultura, la societat, un lloc al servei de l’home del segle XXI.La rehabilitació i modernització de l’edifici de 7.000 m², degut al seu deteriorament amb el pas dels anys, ha permès que el Seminari obri les seves portes com a Centre Tarraconense.

L’edifici actual fou construït l’any 1883. Un espai ubicat El Seminari de Tarragona, institució fundada en el segle XVI, l’any 1883 va traslladar la seva seu de la Rambla Vella al carrer Sant Pau. El nou edifici es va edificar a instàncies de l’arquebisbe Benet Vilamitjana i Vila (1879-1888), i la seva construcció va finalitzar el 1886. L’arquitecte August Font i Carreras (1846-1924), deixeble d’Elies Rogent, va dissenyar un monumental conjunt neogòtic articulat al voltant de dos claustres i centrat per la capella.

L’edifici del Seminari és també seu de la residència sacerdotal, el Seminari Menor, les noves instal·lacions de l’Institut Superior de Ciències Religioses, la Biblioteca del Seminari Pontifici amb més de 100.000 volums amb un espai obert a la ciutat, i tindran la seu les delegacions de Pastoral de joventut, Apostolat seglar, Catequesi, Ensenyament i Animació bíblica de l’Arquebisbat. L’arquebisbat obra a la ciutat un valiosíssim patrimoni pràcticament desconegut. Un espai que ens remunta al segle II en la visualització de la muralla romana, amb la Capella de Sant Pau, que commemora la predicació de l’apòstol que recull la tradició a Tarragona i l’obertura al públic de la gran Biblioteca del Seminari Pontifici que acollirà més de 100.000 volums, entre els quals trobem nombrosos incunables, i que ofereix un important fons bibliogràfic i documental que es remunta al segle XIII.