Presentació de l’encíclica Laudato Si’ del Papa Francesc

Persones enteses en els temes socials, mediambientals i del Dret van participar en una taula rodona el dijous, dia 25 de juny, organitzada pel Departament de Mitjans de Comunicació Social de l’Arquebisbat i moderada pel Dr. F. Xavier Rius, catedràtic a la Universitat Rovira i Virgili. L’acte va comptar amb l’assistència del Sr. Arquebisbe, Mons. Jaume Pujol i una gran afluència de públic.

Seguidament de la presentació de l’acte per part del cap del Departament de Mitjans de Comunicació de l’Arquebisbat, Dídac Bertran, es va iniciar la taula rodona amb les aportacions del delegat diocesà de pastoral social de l’Arquebisbat, Mn. Santiago Soro; el prior de Poblet, Fr. Lluc Torcal i el Dr. Antoni Pigrau, catedràtic de dret internacional públic i Director del Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona.

Mn. Santiago Soro, el qual va fer un recorregut a través dels sis capítols en què s’estructura l’Encíclica, va destacar que en les primeres pàgines és on podem trobar les idees generals. «El Papa Francesc ens recorda que no som propietaris sinó administradors per tant, un crim contra la Natura és un crim contra nosaltres mateixos. Mn. Soro va afirmar que «no ens confessem gaire dels pecats socials», és per això que ens cal una conversió per veure que tota activitat humana és un acte moral.

«Hem rebut un món malalt que està en les nostres mans»

Per la seva part, el prior de Poblet, que és llicenciat en Física, explicava que amb Carta encíclica es veu clarament el paper que té la Religió en l’ecologia. En paraules de Joan Pau II, el Papa Francesc ens urgeix a una conversió ecològica. «Sense la trobada amb Crist, sense fixar els ulls en el Senyor serà difícil engegar actuacions per millorar el medi natural. La gestió dels recursos no pot anar deslligada de la dimensió contemplativa. Fra Lluc Torcal va explicar que la invitació que fa el Sant Pare és urgent i no neix de cap moda politicosocial, no és cap estratègia. «La urgència de la conversió és real perquè el clam de la Terra és molt gran. Hem rebut un món malalt que està en les nostres mans», va dir.

Debatenciclica_014   Debatenciclica_001   Debatenciclica_020

Des de la vessant del Dret internacional, el Dr. Antoni Pigrau va qualificar l’Encíclica de «valenta i radical» ja que adopta una posició ben allunyada de la que defensen molts estats. «En aquest cas l’Encíclica té una projecció important, més enllà de l’Església Catòlica», va remarcar.

El Dr. Pigrau va destacar els quatre aspectes de l’Encíclica que més li havien cridat l’atenció «com la unió entre crisi social i ambiental, la utilització de conceptes i principis alternatius, que han sorgit dels moviments socials, com són el “deute ecològic, la justícia ambiental o el decreixement”, la necessitat d’un replantejament radical quan es parla d’ecologia integral; i finalment, la defensa del paper de la societat civil com a reconeixement i esperança.» Pigrau va compartir el seu anhel de que aquesta Encíclica tingui la projecció social i internacional que es mereix.