Conferència sobre la figura del beat Óscar Romero

Julián Filochowski, amic personal de Mons. Óscar Romero, va pronunciar aquestes paraules el dijous, dia 11 de juny, en una conferència organitzada pel Comitè de Solidaritat Óscar Romero de Tarragona. A l’acte hi va assistir el Sr. Arquebisbe, Mons. Jaume Pujol, i el P. Francesc Xammar, s.j, cofundador del Comitè de Solidaritat a Tarragona.

Filochowski, que es va definir com un activista per la justícia i la pau des de les seves conviccions cristianes, va acompanyar Óscar Romero en diferents moments de la seva vida com l’any 1979 durant la reunió de la Conferència Episcopal de l’Amèrica Llatina a Puebla (Mèxic) i també el dia del seu enterrament i beatificació. «Romero va defensar els pobres, va ser un màrtir i profeta de la pau unit a Gandhi i Luther King», va dir. El ponent va recordar que l’any 2010 les Nacions Unides va declarar el dia 24 de març, el dia del seu assassinat, com el Dia internacional pel dret a la veritat en relació a la violació dels drets  humans i a favor de la dignitat de les víctimes.

ConfOscarRomero_008   ConfOscarRomero_001

A partir de la seva coneixença, Filochowski va definir Romero com la veu dels sense veu. «La predicació i la vida de pregària anaven estretament lligades a l’acció. Romero era un home senzill, proper als pobres als quals escoltava.» «Amb la seva beatificació es van cloure les misses inacabades del dia del seu martiri i el dia del seu funeral», va puntualitzar.