Presentació del llibre «Correspondència del Dr. Francesc d’Assís Vidal i Barraquer amb Secretaria d’Estat de la santa Seu (1936-1939)»

La presentació d’aquesta publicació, editada per l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona (AHAT), ha clausurat els actes organitzats amb motiu de «l’Any Vidal i Barraquer, testimoni fidel (1943-2013).»

Mn. Josep Raventós i Giralt, historiador i rector emèrit de la parròquia de Santa Maria de Cambrils, lloc on va ser batejat i on va celebrar una de les primeres misses el cardenal Vidal i Barraquer, va ser l’encarregat de presentar aquesta obra, el dijous dia 14 de maig, al Centre. Mn. Raventós va destacar la figura de Mn. Joan Viladrich, el qual va estar al servei del cardenal durant molts anys, ja que «sense ell ens veuríem privats d’aquests documents», va dir.

A través de diverses anècdotes, Mn. Raventós va posar de relleu el lent procés de reconeixement de la figura del cardenal Vidal i Barraquer. També va voler destacar l’esforç dels autors que han tingut cura del llibre, que són Mn. Manuel M. Fuentes, director de l’Arxiu Històric Arxidiocesà, i els tècnics Joan M. Quijada i Neus Pié. «Aquesta publicació serà una gran obra per a les noves generacions que viuen un gran desconeixement d’un passat que no és gaire llunyà.»

Mn. Manuel M. Fuentes va destacar que aquesta publicació, que compta amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, presenta documentació del cardenal poc coneguda pel gran públic. «Sempre m’ha preocupat la recuperació de la memòria, i després de l’arribada de les despulles del cardenal a Tarragona hi mancaven els papers. Juntament amb Mn. Salvador Ramon els vam portar des de Cambrils a Tarragona. Una important llegat per a la seva Església.» Mn. Fuentes també va agrair a la família del cardenal Vidal i Barraquer, present a l’acte, la seva estreta col·laboració.

El fons documental referent a l’episcopat del Dr. Francesc d’Assís Vidal i Barraquer (1919-1936) és un dels més remarcables de l’AHAT. És per aquest motiu que, documents originals que es troben a l’Arxiu Històric, es pretén comprendre i articular documentalment, des de diverses perspectives i actors, tot el període de la guerra civil (1936-1939) destacant l’apropament a les relacions de Vidal i Barraquer amb el cardenal Eugenio Pacelli, Secretari d’Estat de la Santa Seu.

L’acte, presidit pel Sr. Arquebisbe, Mons. Jaume Pujol, va comptar amb la presència del vicepresident de la Diputació de Tarragona, Sr. Albert Vallvé i el director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Sr. Jordi Agràs, entre d’altres.