El Centre Tarraconense El Seminari obre les seves portes

El Centre va inaugurar dimecres dia 25 de gener, solemnitat de la Conversió de Sant Pau, en un acte multitudinari, la primera fase de remodelació de l’edifici del Seminari, corresponent al claustre de Sant Pau.

Aquest nou Centre Tarraconense El Seminari neix amb la voluntat de ser un espai de diàleg entre la fe i la cultura, amb la clara aposta d’oferir un servei a la societat. La nova evangelització, amb la presència de Mons. José Octavio Ruiz Arenas, secretari del Consell pontifici per a la nova evangelització, va tenir un paper destacat en l’acte.

La celebració va comptar amb la presència del vicari general de l’Arquebisbat,Mn. Joaquim Fortuny; el delegat del govern dela Generalitat de Catalunya a Tarragona, Sr. Joaquim Nin; el president dela Diputació de Tarragona, Sr. Josep Poblet; la portaveu de l’Ajuntament de Tarragona i tinent d’acalde, Sra. Begoña Floría; el tinent d’alcalde d’Espais Públics, Sr. Xavier Tarrés; el vicepresident dela Diputació de Tarragona, Sr. Albert Vallvé; la directora dels Serveis Territorials de Governació i Serveis institucionals a Tarragona, Sra. Rosanna Camps; el degà dela Facultat de Teologia de Catalunya, Dr. Armand Puig, el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Sr. Frederic Adan i el secretari general dela URV, Dr. Antoni González, entre moltes altres personalitats de l’àmbit eclesiàstic, polític, institucional, cultural i social.

La directora del Centre Tarraconense El Seminari, Sra.Marisa Jiménez, va ser l’encarregada de donar la benvinguda als nombrosos assistents destacant el magnífic entorn que acollia l’acte. «És un edifici que ens interpel·la sobre com hem de conjugar avui la tradició eclesial amb el signes dels temps, un espai situat a l’acròpolis de Tarragona que ens remunta al segle II aC amb la visualització de la muralla romana, al segle XIII amb la capella romànica de Sant Pau, i al segle XIX, ja que l’edifici va ser construït entre els anys 1833 i 1888», va dir Jiménez.

Tot seguit, el torn de paraula va ser per al director de l’Institut de Ciències Religioses Sant Fructuós (INSAF), Dr. Josep Maria Gavaldà, el qual va destacar que «aquest edifici centenari, gràcies a les importants obres de remodelació, esdevé avui un complex pastoral, acadèmic i cultural propi del segle XXI. Passat, present i futur es conjuguen bellament en aquest claustre que avui inaugurem». Mn. Gavaldà va assegurar que les paraules de Mons. José Octavio Ruiz seran un aire fresc que «encén de nou les brases». «Perquè de brases en tenim, i des de fa segles, però convé que algú les remogui», va explicar referint-se a la remota tradició cristiana de l’Església de Tarragona. Mn. Josep Maria Gavaldà va demanar transmetre una idea al president del Consell pontifici per a la promoció de la nova evangelització, Mons. Rino Fisichela. «Si vostè considera que aquest lloc on ens trobem va ser el darrer en la missió paulina, es podria considerar com el lloc des del qual és necessari emprendre una nova evangelització.»

El Sr. Arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume Pujol, va expressar el seu desig personal i de l’arxidiòcesi que el nou centre pugui secundar les iniciatives d’aquest nou Consell pontifici, creat pel papa Benet XVI el mes de setembre de 2010. «Aquest centre té una vocació especialitzada de ser en l’Església un atri dels gentils, lloc de diàleg amb tots aquells que cerquen Déu, lloc de comunicació de l’evangeli i d’encontre amb Jesús», va especificar, i va apuntar, també, que aquest projecte tot just es comença en un moment en què Benet XVI ha anunciat la celebració de l’Any de la fe. «Acabada la segona fase d’obres, l’Església podrà obrir les portes a la societat i oferir l’immens saber teològic que guarda la biblioteca històrica del Seminari», va concloure.

«Hem de passar d’una pastoral de conservació a una pastoral missionera»

Mons. José Octavio Ruiz Arenas –qui va ser aplaudit per la seva salutació inicial en català- va impartir la conferència d’inauguració del Centre Tarraconense sobre aquesta mateixa qüestió -la nova evangelització-, que va definir com el centre de l’acció pastoral de l’Església ara mateix. «Benet XVI, com també Joan Pau II ho va fer en el seu dia, està donant un gran impuls a aquest àmbit.» Mons. Ruiz va definir la situació d’Europa com una societat pluralista amb un nombre molt gran de persones indiferents a la religió catòlica, una societat laica on cada cop més es vol silenciar el cristianisme perquè es considera passat de moda. «És per això» -va afegir- «que es necessita un primer anunci de l’evangeli, per a revifar les brases de la fe.» El secretari d’aquest nou Consell, d’origen colombià i exvicepresident dela Comissió pontifícia per a l’Amèrica Llatina, va apuntar que aquest problema també es dóna a l’Amèrica Llatina, on cada cop han augmentat més les comunitats i sectes que s’anteposen al cristianisme.

Mons. Ruiz va posar de relleu la importància del món digital, de les xarxes socials, per arribar als joves, posant exemples de grans convocatòries que han funcionat d’aquesta manera, comla Jornada Mundial dela Joventut a Madrid. «No ens ha de fer por entrar en aquest món.»

Els laics, un paper fonamental en la nova evangelització

Mons. Ruiz va destacar que els laics juguen un paper fonamental en la nova evangelització, ja que a través d’ells -dels homes i les dones- es pot arribat a molts ambients diferents que d’una altra manera seria impossible de ser-hi presents. «Cadascú, des d’on sigui, està cridat a anunciar l’evangeli.» Per a dur a terme aquesta acció, Mons. Ruiz Arenas va ressaltar la importància de la formació, per esdevenir autèntics missioners, autèntics comunicadors de l’evangeli. El prelat va explicar que la família és el primer agent evangelitzador en la nostra societat. «Avui més mai ens correspon ser evangelitzadors en els nostres ambients.»

Sobre el paper dels nous evangelitzadors, l’arquebisbe Ruiz va puntualitzar que no es tracta de repetir fórmules o missatges, sinó de donar un testimoniatge personal, que doni credibilitat a l’acció pastoral. «Per dur a terme això ens calen homes i dones de pregària.» Com deia Joan Pau II, «necessitem persones que parlin a Déu per a poder parlar de Déu». Per concloure la seva conferència va apuntar que cal mirar el futur amb entusiasme, cercant iniciatives concretes en aquest terreny.

L’acte d’inauguració es va concloure amb una pregària davant la capella de Sant Pau, presidida pel Sr. Arquebisbe, Mons. Jaume Pujol, i per l’arquebisbe José Octavio Ruiz, i amb la benedicció de les instal·lacions del Seminari, en la primera fase de remodelació.